Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Wednesday, February 9, 2011

Teraju pacu modal bumiputera


Najib Tun Razak bersama Muhyiddin Yassin pada Majlis Pelancaran Unit Peneraju Agenda Bumiputera di Putrajaya, semalam. - UTUSAN/HANAFI KHAMIS


PUTRAJAYA 8 Feb. - Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan lima lagi syarikat bumiputera dijangka disenaraikan di Bursa Malaysia tahun ini dengan nilai keseluruhan modal pasaran diyakini meningkat melebihi paras RM1 bilion.

Perdana Menteri berkata, beliau berharap nilai itu dapat digandakan kepada RM2 bilion pada pertengahan tahun depan menerusi penubuhan Unit Peneraju Agenda Bumiputera (Teraju) yang dilancarkan hari ini.

Menurutnya, Teraju yang diketuai Ketua Pegawai Eksekutifnya, Husni Salleh akan menerajui, menyelaras serta memacu penyertaan bumiputera melalui pelbagai inisiatif baru dan sedia ada.

Kata beliau, Teraju juga akan memastikan keberhasilannya dalam jangka masa pantas meliputi tindakan efektif yang boleh meraih kejayaan.

Ini termasuk mengkaji sama ada terdapat pertindihan dengan pelbagai badan dan institusi masa kini serta melihat keberkesanan program yang sedang dilaksanakan.

"Husni yang merupakan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Pengurusan Modal Teroka Malaysia (MAVCAP) mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dalam bidang pelaburan serta Modal Teroka.

"Dalam aspek ini, Teraju dikehendaki melakukan kerjasama seerat mungkin dengan stakeholder termasuk dewan perniagaan dan badan bukan kerajaan (NGO) supaya program pelaksanaannya mirip Program Transformasi GLC yang diperkenalkan kerajaan (pada 2004).

"Dengan ini maka usaha-usaha kita untuk menyenaraikan lebih banyak syarikat bumiputera akan dapat diselaraskan menerusi sekretariat yang diletakkan di bawah Teraju dan Teraju akan melaporkan kepada jawatankuasa pelaksanaannya di bawah Datuk Dr. Awang Adek (Timbalan Menteri Kewangan) yang turut mempengerusikan Jawatankuasa Kerja Urusetia Skim Jejak Jaya Bumiputera (SJJB)," kata beliau.

Perdana Menteri berkata demikian ketika berucap melancarkan Teraju yang merupakan salah satu agenda Majlis Tindakan Agenda Bumiputera (MTAB) dalam Rancangan Malaysia Kesepuluh (RMK-10) di Bangunan Perdana Putra di sini.
Majlis turut dihadiri Awang Adek dan Husni.

SJJB adalah program yang diilhamkan pada 2007 bertujuan meningkatkan kemampuan usahawan Melayu dalam bidang ekonomi khususnya dalam pemilikan ekuiti.

Menurut Perdana Menteri, organisasi Teraju kelak akan hanya beroperasi dalam bajet yang kecil dengan pelantikan beberapa pegawai.

Ia akan memberi tumpuan kepada lima perkara iaitu keusahawanan dan penciptaan kekayaan, pembiayaan, pendidikan dan penggajian, penilaian institusi dan instrumen polisi serta pengurusan stakeholder.

Dalam pada itu, Awang Adek ketika ditemui memberitahu, setakat ini lima buah syarikat bumiputera telah disenaraikan di Bursa Malaysia dengan modal pasaran mencecah RM700 juta.

"Sasaran RM1 bilion (yang disebut Perdana Menteri) itu boleh dicapai dengan penambahan lima lagi syarikat bumiputera yang akan disenaraikan kelak.

"Antara sektor syarikat bumiputera yang terlibat ialah teknologi maklumat, bioteknologi, perkhidmatan dan perkilangan," katanya.

Husni pula memberitahu, sebuah makmal Teraju akan beroperasi akhir bulan ini dan akan mengambil masa enam minggu untuk menyediakan cadangan-cadangan tentang peluang ekonomi baru yang boleh disertai bumiputera dalam RMK-10.

"Sama ada ia akan menggunakan Program Transformasi Ekonomi (ETP) sedia ada ada atau kita wujudkan yang baru, ia akan dibincangkan di dalam makmal ini.

"Langkah seterusnya ialah kita akan bawa laporan Teraju ini ke MTAB sebelum sebarang pelaksanaan dibuat," kata beliau.
4.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...