Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Wednesday, February 16, 2011

Petua murah rezeki dan dipanjangkan umur dengan menyambung silaturahim

Dari Anas Bin Malik RA, beliau mendengar Rasulullah SAW bersabda:

"Sesiapa yang ingin supaya dimudahkan (Allah) rezekinya atau dipanjangkan (Allah) umurnya, maka hendaklah dia memperhubungkan silaturahim (hubungan kasih sayang)"

************************************************************************************

Hadis Rasulullah SAW diatas menyatakan kepentingan menjalinkan silaturahim dapat mempermudahkan urusan rezeki dan juga memanjangkan umur. Tentu juga ada diantara kita tertanya-tanya bagaimana fungsi "memperhubungkan silaturahim" dapat meluaskan dan dipermudahkan urusan rezeki serta dapat dipanjangkan umur?

Dalam konteks keusahawanan, memperhubungkan dan mengeratkan hubungan silaturahim sesama teman-teman dan orang lain merupakan salah satu bentuk promosi. Oleh kerana manusia merupakan mahluk Allah yang hidup secara bermasyarakat dan memerlukan sistem komunikasi sebagai media perhubungan, maka jalinan silaturahim ini dapat berperanan sebagai media.

Diri saya sendiri, melalui pelbagai media yang terhidang didepan mata seperti melalui blog, facebook, perbualan lisan, SMS, telefon dan pelbagai  kaedah lagi dapat menjalinkan silaturahim tanpa pernah gagal. Mungkinkah anda sebagai sahabat saya walaupun duduk beribu batu jaraknya dari Bandar Rawang ini memberitahu & mempromosikan kepada teman-teman kalian  yang tinggal di kawasan Rawang ini bahawa diri anda mempunyai kedai buku & alat tulis di Bandar Rawang ini? tidak mustahil bukan?

Melalui kaedah yang saya tuliskan diatas tadi sebagai contoh, bukan sekali dua saya menerima kunjungan pelanggan yang merupakan 'kawan kepada kawan'  saya melalui media tersebut.  Mungkinkah juga anda sebagai sahabat saya mampu mendoakan kecemerlangan perniagaan saya melaui hubungan & jalinan silaturahim ini? Nah, disinilah letaknya keajaiban menjalinkan hubungan ukhwah itu! Allah SWT memberikan saya rezeki kerana jalinan ukhwah ini! TQ ALLAH!
Pada diri saya sendiri, urusan menyambung hubungan silaturahim merupakan tanggungjawap yang cukup indah.Sebagai usahawan muslim, saya melihat tanggungjawap ini sebagai lubuk emas. Bukan bermaksud saya mengambil kesempatan atas 'jalinan silaturahim' yang tercipta ini kerana perniagaan bukanlah sekadar menjual barangan@perkhidmatan semata-mata. Sebaliknya ia adalah satu hubungan sahabat yang sama-sama berkongsi 'fungsi' sesuatu produk. Maksudnya, saya perlu memberikan yang terbaik kepada pelanggan yang juga merupakan sahabat baik saya!

Oleh itu, tiada istilah menikam belakang, mengurangkan gred barangan, menipu timbangan DLL. Mana mungkin kami menikam sahabat kami sendiri! ( tapi sebenarnya memang wujud juga manusia berhati binatang- sudah diberi susu, dibalasnya tuba... moga dijauhkan.. AMIN)


HULURKAN SALAM UKHWAH....
4.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...