Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Thursday, February 17, 2011

"Bang, kondom ada tak?"

Assalamualaikum WTH..

Harini saya mahu berkongsi dengan korang semua, dialog hampeh dari seorang pelanggan kepada saya pagi tadi...
"Bang, kondom ada tak?"

Cis... secara spontan wajah kacak saya berubah menjadi merah kerana cuba menahan marah. Kenapalah tanya benda yang bukan-bukan dikedai buku & alat tulis saya ni.. Dah takde benda lain ke nak tanya?

"Takde dik, kalau adik nak kondom, kedai 7-eleven ada kat depan tu" balas saya dengan penuh berhemah. Tak tergamak saya mahu bertanya kepada remaja itu mengapa mahu mencari kondom!

Sebenarnya ini bukanlah kali pertama saya ditanya tentang 'kondom' terutamanya dari bangsa saya sendiri. Ramai sebenarnya yang bertanya produk itu terutamanya dikalangan remaja. Mengapa kondom? Nak buat apa dengan kondom pada usia semuda mereka? Jika yang bertanya itu orang berumur, mungkin saya boleh 'berbaik sangka' dengan berfikir pelanggan itu mahu merancang kehamilan.

Hm.. jangan tanya saya apa kegunaan kondom sebab saya pun tak pernah pegang objek yang bernama kondom tu!Note: perkataan berwarna kuning itu hendaklah dibaca dengan kuat.. 90db kalu boleh...JAUHI ZINA!

4.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...