Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Wednesday, September 22, 2010

Anggaran modal permulaan untuk membuka perniagaan kedai buku dan alat tulis



Secara umumnya anggaran modal awal untuk membuka perniagaan kedai buku dan alat tulis bersaiz sederhana adalah seperti berikut:

pra operasi
  1. Registration                                        rm  2000
  2. deposit sewa kedai   (3+1)               rm12000
  3. rak majalah 4' kali 4                           rm  2000
  4. rak buku 4' kali 12 unit                       rm  6600
  5. rak alat tulis  4' kali unit                      rm   3600
  6. rak alat tulis 'pulau' 4' kali                  rm   3000                          
  7. meja buku (meja banquit) 6 unit        rm   1200
  8. rak kad ucapan                                   rm     200
  9. rak suratkhabar 2 unit                         rm  400
  10. rak poster kanak2 2 unit                    rm   500
  11. rak kertas                                         rm   2000
  12. rak pembalut hadiah                           rm   200
  13. kaunter                                             rm   2000
  14. mesin fax                                          rm     800
  15. signboard                                         rm    2000
  16. cash register                                       rm  4000
  17. chiller                                                 rm  2500
  18. penanda harga 2 unit                          rm   500
  19. deposin fhotostat                                 rm 1000
  20. laminating machine                             rm    800
  21. binding machine                                 rm    500
  22. mesin pemotong kertas                      rm    800
  23. alat tulis                                             rm    500                            
  24. kerusi & meja                                    rm   300
  25. rak fail                                               rm   300
  26. penghawa dingin                                rm  4500
  27. komputer                                           rm  3000
  28. pengubahsuaian premis                       rm  5000
  29. pendawaian                                        rm  1000

stok awal
  1. buku                                                rm 40k
  2. alat tulis                                           rm 30k
  3. deposit majalah                                rm4k
lain-lain
  1. banner  promosi                                 rm300
  2. lesen berniaga di kaki lima                  rm50

contoh diatas merupakan anggaran sahaja, dan berkemungkinan akan berubah mengikut masa, tempat dan kualiti produk

SELAMAT DATANG KE DUNIA USAHAWAN MUSLIM
4.

4 comments:

Anonymous said...

Assalammualaikum...

Saya sgt berminat dgn bidang perniagaan nie...tapi tak cukup berani nak amik risiko utk berhenti kerja utk berniaga...so..dok pikir2 gak...kalau bleh dpt mentor macam ustaz utk guide...rasa2nya berani gak la nak wat pinjaman ke utk start bisnes...ustaz tak ada plan nak wat francais ke...?francais yg dok ada..bnyknya bukan muslim punya..

Yusriza Helwany Mt Yusuf said...

thanks for the info, sy minat sgt bsness ni.. awak buka kt mana?

Izz zati Irfan said...

Assalammualaikum... Saya berminat untuk buka bisnes kedai buku tapi modal saya kecil. Boleh tunjuk ajar? Terima kasih..

Muhammad Rahmat said...

Menarik. Ada group whassap tak?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...