Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Thursday, December 9, 2010

Rahsia Surah Dhuha,

"Demi waktu dhuha (ketika matahari naik tinggi segalah). Dan demi waktu malam apabila telah sunyi.  Tuhanmu tidak meninggalkan engkau (wahai Muhammad) dan tidak pula membencimu. Dan sesungguhnya  yang kemudian itu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya. Dan sesungguhnya kelak Tuhanmu pasti  akan memberikan kurniaan-Nya kepadamu, sehingga engkau menjadi puas. Bukankah dia mendapati dirimu sebagai seorang yatim piatu, lalu la melindungimu. Dan didapatiNya engkau sebagai seorang yang bingung ,  lalu Ia memberikan petunjuk (dengan wahyu - Al-Quran)? Dan dia mendapatimu sebagai seorang yang kekurangan , lalu dia memberikan kecukupan. Maka terhadap anak yatim, janganlah engkau berlaku sewenang-wenang. Dan terhadap orang yang meminta-minta, janganlah engkau mengherdiknya. Dan terhadap nikmat tuhanmu, hendaklah engkau nyatakan (dengan bersyukur)
 (Surah Dhuha ayat 1-11)

***********************************************************
Surah dhuha merupakan surah yang digalakkan untuk kita membacanya ketika melakukan solat sunat dhuha. Berdasarkan kepada terjemahan surah dhuha diatas, Allah telah menegaskan dengan bersumpah "DEMI WAKTU DHUHA & DEMI WAKTU MALAM APABILA TELAH SUNYI". Mengapa Allah bersumpah demi waktu itu?

Kebiasannya setiap ayat yang Allah jadikan sebagai "sumpah" mempunyai beberapa kepentingan istimewa yang seharusnya direbut oleh setiap muslim. Dua waktu yang disebutkan didalam ayat diatas ini merupakan saat-saat terbaik Allah untuk menurunkan kurniaanya. Pada ketika ini kebiasaanya, manusia sedang khusuk melakukan pekerjaan mereka dan juga sedang enak dibuai mimpi.

Alhamdulillah, sangat beruntunglah mereka yang mendapat kurniaan Allah pada waktu itu!


4.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...