Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Thursday, October 21, 2010

Dilema Melayu Islam - kurang fikir @ kurang zikir?
Tajuk : Dilema Melayu-Islam: Kurang Fikir atau Kurang Zikir
Pengarang : Pahrol Mohd Juoi
Penerbit : Telaga Biru Sdn Bhd
ISBN : 978-967-5102-14-1
Mukasurat : 350 Halaman
Pertembungan “Islam-Melayu dan Melayu-Islam” mutakhir ini lebih dibauri dan dikaburi oleh “presenting problems” berbanding “the real problems”. Mungkin ini disebabkan wujudnya ramai golongan yang berkepentingan sama ada dalam parti, pertubuhan dan perkumpulan orang-orang Melayu. Golongan “opportunists” Melayu ini berselindung di sebalik perjuangan agama atau bangsa untuk terus mendapat “ke¬untungan” jika Melayu-Islam terus berkrisis. Dan kemungkinan ini juga di¬sebab¬kan wujudnya golongan fanatik agama atau chauvinis bangsa yang sudah lebur sifat rasional, kasih sayang dan adab susilanya dalam menghadapi perbezaan pendapat. Sesungguhnya, semua perkara yang disebutkan di atas akan menjadi teras penulisan dalam tajuk-tajuk berikutnya. Pada tajuk-tajuk yang lebih khusus itu, saya akan memperincikan apa yang disentuh secara sepintas lalu dalam mukadimah ini. Apa yang pasti ialah buku ini mengetengahkan satu pola pemikiran yang konsisten walaupun pada subjek dan isu yang pelbagai. Dan pemikiran ini dihidangkan secara mudah walaupun gagasan¬nya besar dan adakalanya agak ilmiah.

Kritikan, teguran, pujian atau sekadar pandangan dalam buku ini mengundang respon yang sama terhadap saya. Oleh itu, saya dengan hati terbuka menerimanya. Kita tidak boleh taksub ketika menegur ketaksuban orang lain. Justeru, panda¬ngan yang saya kemukakan nanti adalah lahir dari hati yang penuh sedar bahawa pasti ada pandangan lain yang lebih tepat.

Soal kepimpinan dan politik akan menjadi pendahulu bicara saya. Diikuti oleh soal pendidikan, kemudian disusuli oleh isu-isu yang berlaku dalam negara dan akhirnya menjengah kepada persoalan antarabangsa. Sesungguhnya jika kepimpinan telah betul dan mantap, maka agenda mendidik umat akan dapat dilaksanakan dengan betul dan tepat. Dengan ini akan terbentuklah kekuatan dalaman untuk menyelesaikan masalah-masalah dalam negara. Hanya setelah itu barulah kita akan mampu memberi sumbangan menyelesaikan masalah antarabangsa.

Dan tumpuan saya lebih terarah kepada kepimpinan parti-parti politik pimpinan Melayu-Islam justeru merasakan ia tetap relevan dalam dekad-dekad yang mendatang. Namun dimensi pandangan “ketiga” ini tentulah agak sedikit berbeza daripada apa yang dilihat oleh orang-orang dalam parti sendiri. Anggaplah perbezaan itu satu sumbangan justeru tidak ada siapa pun yang tidak memiliki “blind spot” dalam penilaian dan pemerhatiannya. Jika apa yang terkandung dalam buku ini benar, terimalah. Sebaliknya, jika salah… tolaklah. Jika benar ia boleh “membetulkan” kesalahan kita. Jika salah akan menambah tingkat “kebenaran” kita. Insya-Allah.

*************************************************************************************************************
Dilema Melayu Islam - kurang fikir @ kurang zikir? merupakan buku terbaik yang pernah saya baca dan dapat menaikkan semangat saya untuk terus berkecimpung di dalam dunia bisnes ini. 

Tak perlu saya ulas panjang mengenai isi kandung buku ini, kerana isi kandungan buku ini perlu dihayati oleh setiap orang melayu yang mengaku dirinya beragama islam. Mungkin kelihatan agak kasar bagi anda semua, namun kenyataan inilah yang harus kita semua hadapi dewasa ini. MARTABATKAN AGAMA & TINGKATKAN KEMBALI PENGUASAAN EKONOMI ISLAM!!

Disini saya senaraikan bab-bab yang terkandung didalam buku berharga ini, agar saudara-saudara saya duluar sana meneliti dan membeli buku ini un tuk peringatan kita bersama:

1. Dilema melayu islam
*ilmu wahyu vs ilmu akliah
*asimilasi dua ilmu
*Zikir & fikir
2. perjuangan melayu @ islam
3. Mengapa melayu islam belum cemerlang?
4. Melayu yang mati akar
5. Bukan sekadar revolusi mental
6. Perjuangan nafas panjang
7. Daulatkan agama, martabatkan bangsa
8. Melayu ganti arab pimpin islam
9. Mempolitikan islam @ mengislamkan politik?
10. Membina kematangan berpolitik orang melayu
11. Sikap Taksub halang perpaduan
12. Berpolitik sebagai satu ibadah
13.Negara Islam tanpa hudud
14. Wakil rakyat yang tidak bersama rakyat
15. Antara pemimpin terpilih & pemimpin dipilih
16. Muhasabah buat UMNO
17. Membumikan islam hadhari
18. Menegur kerajaan dari dalam
19. Merakyatkan golongan korporat
20. Salah faham terhadap islam
21. Akibat kelemahan penyaampaian islam
22. Ramai mualim sedikit murabbi
23. Bertauhid tapi masih melakukan kemungkaran
24. Mengapa pendidikan islam tidak berkesan?
25. Bukan masalah takwa
26. Kenapa jenayah gagal ditangani
27. Bandar islam Kota Bahru
28. Orang melayu suka bacaan picisan
29. Bahan lucah bunuh jatidiri remaja melayu
30. Program realiti menjana ilusi
31. Bila Al-quran menjadi saksi
32. Profesional 'islamik" militan
33. Barat taksub serang islam
34. Amerika: kekuatan tanpa keadilan
35. Salam terkhir daripada Saddam
36. Strategi orang lemah
37. Pengajaran dari ujian
38. Revolusi jiwa alaf baru
39. Hakikat perjuangan islam sebenar


Percayalah semua bangsaku, baca buku ini... hayati perjuanganya dan semoga kita semua kembali bangkit dari semua sudut dunia & akhirat..
4.

4 comments:

Ustaz Azraay said...

Buku yang perlu dimiliki dan dibaca oleh semua Melayu-Islam..

deena farhana said...

terima kasih atas info :)

alFaratisyah said...

salam.jzk
sedang mengkaji buku ni, amat sesuai dibaca oleh semua..kita fahami hakikat Melayu-Islam itu sebaiknya. ubah paradigma, agar kita bisa menjadi generasi rabbani sepertimana yg termktub dlm ayat2 cintaNYA

p/s: ini hardcover ke? knp hrganya x sama dgn yg ana beli? ada kesilapan atau mmg itu hrganya?

wallahu'alam

Ustaz Azraay said...

Salam.. Tq alfaratisyah.. saya baru perasan harga salah.. dh dibetulkn..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...