Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Saturday, March 26, 2011

Bersama membantu usahawan muslim yang baru memulakan perniagaan

Assalamualaikum WTH...

Sejak kecil atau lebih tepat lagi sejak perniagaan ayah saya berusia di dalam lingkungan dua tahun. Saya mempunyai satu kecenderungan untuk membeli barangan dari peniaga yang baru memulakan perniagaan.

Entah mengapa, hati saya begitu teruja untuk menyaksikan sebuah perniagaan milik rakan seagama saya berkembang dari sebuah perniagaan kecil yang masih bertatih  berkembang menjadi besar dan stabil. Saya begitu puas menyaksikan perkembanganya. Seakan wujud satu perasaan yang sukar digambarkan melalui tulisan mahupun kata-kata kerana saya tahu setiap 'sen' dan 'ringgit' yang saya salurkan membibitkan harapan untuk peniaga seagama saya itu meluaskan jaringan perniagaanya!

Apabila saya semakin dewasa dan semakin tua... saya begitu teruja menyaksikan perniagaan-perniagaan yang saya pernah langgan suatu ketika lalu semakin berkembang pesat seperti pusat sukan Al-ikhsan, Joran Bagus, pasaraya maydin, bank muamalat ETC...

Bukankah seronok dapat menyumbang kepada kejayaan sesama rakan seagama? Apatah lagi jika perniagaan mereka itu dimiliki oleh usahawan yang mementingkan 'islam' sebagai pedoman hidup mereka? Ditambah lagi jika perniagaan mereka akan membuka peluang kerja kepada rakan seagama kita? Dapatkah anda rasakan keterujaan saya ini?4.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...