Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Sunday, October 16, 2011

Beli Paper Semata-mata Mahu Melihat Keputusan Nombor Ekor

Assalamualaikum WTH...


Awal pagi ini saya didatangai dua orang lelaki warga asing. Agak sukar untuk meneka dari negara mana mereka datang kerana wajah dan warna kulit yang hampir sama dengan mereka yang berasal dari India atau Bangladesh. Namun dari gaya mereka berpakaian saya sangat pasti mereka bukan warga Malaysia.

Ketika sedang menyusun suratkhabar yang baru tiba di rak yang terletak dikaki lima kedai, mereka berdua bertanya kepada saya suratkhabar mana yang memaparkan keputusan nombor ekor. Setelah menunjukkan naskah suratkhabar berita harian, kedua pemuda itu terus membayar harga dan tanpa berlengah mereka terus membuka halaman yang memaparkan keputusan  nombor ekor. Setelah itu, mereka berdua membebel dalam bahasa yang sukar untuk saya fahami. Namun saya agak pasti, nombor yang mereka tembak semalam tidak keluar...

Setelah habis menyusun suratkhabar itu, saya sempat bertanya kepada pemuda yang sedang membelek suratkhabar itu. 
You pandai baca paper Bahasa Malaysiakah?
Tak...
You beli paper sebab mahu lihat result nombor sahaja?
Yup...
Kalau you tak pandai baca, daripada you buang sahaja paper tu, baik you jual semula dengan saya... Saya beli dengan harga RM0.50
Boleh...

Hehehe... paper berita harian yang masih elok tu saya jual dengan harga RM2.00

******************************************************************************************
Wahai orang beriman, sesungguhnya meminum khamar, berjudi, (berkorban untuk) berhala dan mengundi nasib dengan anak panah, adalah perbuatan keji dan termasuk perbuatan syaitan.  Maka jauhilah (perbuatan-perbuatan) itu agar kamu berjaya. 

(al-Maidah: 90) terjemahan al-hidayah house of quran sdn bhd


Berjudi ini amalan orang yang tidak mahu berusaha.. mereka hanya mengharapkan kesengangan tanpa usaha dan kerja.. 4.

1 comment:

Ustaz Azrai said...

* Berita Minggu sebenarnya, bukan berita harian.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...