Followers

Muqaddimah

“Dari Abi Sahid dari Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam Baginda bersabda : Peniaga yang dapat dipercayai dan beramanah, akan bersama para Nabi, orang-orang yang dapat dipercayai dan orang-orang yang mati syahid” (Riwayat Al-Imam At-Tarmizi).

Izinkan aku Ya Allah untuk berkongsi ilmu keusahawanan tentang perniagaan kedai buku dan alat tulis serta ilmu yang kumiliki ini, Semoga usahaku ini di berkati. Dan semoga diriku dan perniagaan-ku berkembang maju di dalam kami beriman kukuh kepada-MU agar dapat kami menyumbang sesuatu kepada-Mu dan seluruh dunia islam. Amin.

Bagi anda yang berada di kawasan Lembah Kelang dan mahu memberikan projek berkaitan pembekalan buku, alat tulis serta pencetakan kpd saya amat dialu-alukan. SAYA ANTI RASUAH!

Sebarang pertanyaan mengenai operasi kedai buku, jemputan memberi ceramah berkaitan keusahawanan muslim, sumbangan wakaf buku @ al-quran & ETC ke rumah anak yatim islam terpilih di sekitar Rawang (diskaun 10%-30%) DLL boleh email ke azraay17@gmail.com.

(Sejak 2hb September 2010)

Tuesday, September 27, 2011

Khilaf - Fachreza (lirik & video)


Seringkali hatiku resah
Tanpa kuingat nama-Mu ya Allah
Seringkali hatiku gundah
Melupakan diri-Mu ya Allah

Hati kecil tak mungkin berbohong
Dalam hening aku berkata

Aku lemah, lemah, lemah dan tiada berdaya
Aku khilaf, khilaf, khilaf karena ku manusia
Tapi yang kuinginkan selalu didekat-Mu
Pada-Mu ya Allah

Aku lemah, lemah, lemah dan tiada berdaya
Aku khilaf, khilaf, khilaf karena ku manusia
Tapi yang kuinginkan selalu didekatMu
Pada-Mu ya Allah

Seringkali hatiku resah
Melupakan diri-Mu ya Allah
Hati kecil tak mungkin berbohong
Dalam hening aku berkata...
4.

Monday, September 26, 2011

Islamisasi bisnes

Assalamualaikum wth... Islamisasi bisnes. Satu tajuk yang agak besar untuk saya coretkan diblog yang serba kekurangan ini. 

Hm, perkataan "islamisasi" seringkali kita dengari dewasa ini, samada dimedia masa dan di media-media cetak. Islamisasi merujuk kepada satu proses yang berterusan untuk mengislamkan sesuatu aktiviti dan perbuatan manusia dan masyarakat amnya. 

Islamisasi bisnes

Islamisasi bisnes merupakan satu konsep berkaitan proses 'mengislamkan perniagaan' secara total. Islamisasi bisnes adalah proses "mengislamkan perniagaan" dengan memasukkan roh tasawur islam kepada sistem muamalah & iqtishadiyah (ekonomi islam). Hal ini bermaksud pihak pengusaha perniagaan dan anggota masyarakat sebagai pengguna berperanan untuk memastikan seluruh organisasi & cabang perjalanan perniagaan yang sedang diusahakan mengikut landasan dan acuan yang telah digariskan oleh agama islam serta meninggalkan tanpa kompromi segala perbuatan yang dilarang oleh islam. 

Proses 'mengislamkan perniagaan' ini wajib bermula sejak dari dari awal penubuhan sesuatu perniagaan itu dan berlansung sepanjang tempoh perniagaan itu diusahakan. Memandangkan agama islam itu sendiri merupakan agama suci yang mementingkan kepada konsep keadilan, kesucian, halal & haram dan pelbagai lagi. Oleh yang demikian, islam telah menggariskan beberapa panduan kepada pihak usahawan & peniaga serta kepada pembeli amalkan sepanjang tempoh perniagaan mereka dan keseluruhan hidup mereka amnya.

Konsep islamisasi bisnes ini sebenarnya bermula setelah kedatangan islam kemuka bumi yang membawa mesej keadilan dan kebenaran. Sebelum kedatangan islam, masyarakat dunia terutamanya masyarakat usahawan & peniaga arab jahiliyah merupakan golongan peniaga yang hanya mementingkan konsep keuntungan dunia semata-mata. Amalan riba, menipu timbangan, menipu kualiti produk, kaedah jual beli yang tidak jelas dan pelbagai lagi kesalahan dalam sistem muamalah berlaku secara-terangan dan jelas membebankan pihak pembeli dan pengguna.  Namun, setelah kedatangan islam kemuka bumi ini yang hadir membawa bersama sistem muamalah & iqtishadiyah (ekonomi islam) yang membawa keadilan kepada kedua-dua pihak iaitu penjual dan pengguna, amalan-amalan jahiliyah ini secara beransur-ansur kehilangan tempat dihati masyarakat.

"Peniaga yang jujur dan amanah akan berada bersama para nabi, shodikin (orang-orang yang benar), orang yang mati syahid pada hari kiamat"

hadis riwayat Tarmizi & Ibnu Majah

Islamisasi bisness bukanlah menolak faktor keuntungan dunia, malah proses islamisasi bisnes merupakan satu konsep dimana pihak usahawan & peniaga berkongsi keuntungan diantara pihak penjual dan pembeli. Situasi menang-menang yang tercipta dari sistem muamalah & iqtishadiyah ini 

"Sesungguhnya para peniaga dibangkitkan pada hari kiamat sebagai orang yg jahat melainkan orang yang bertakwa kepada Allah, melakukan kebaikkan dan benar"

(hadis riwayat at-tirmizi)

Ciri-ciri Islamisasi Bisnes Bagi Pihak Usahawan Muslim

Islamisasi bisnes juga bermaksud pihak usahawan dan peniaga berfungsi sebagai ketua yang memastikan keseluruhan perjalanan perniagaan mereka bermula daripada beberapa ciri dibawah:

  1. Menjaga amalan wajib dalam islam
  2. Memastikan sumber modal yang dikeluar adalah daripada sumber yang halal
  3. Pendapatan yang diperolehi adalah dari pendapatan yang jelas halal
  4. Mengamalkan sistem jualbeli yang halal & tidak syubhah
  5. Keseluruhan pekerja termasuk pengusaha tidak melakukan sebarang perbuatan makruh & haram terutamanya ketika tempoh perniagaan- seperti tidak menutup aurat, mengumpat & memfitnah ketika bekerja dll (perbuatan haram yg selain daripada larangan ketika aktiviti jual beli berlaku)
  6. Mengamalkan amalan sunah ketika bekerja- sentiasa berzikir, menjaga wuduk, solat berjemaah bersama dll (perbuatan sunah yg selain daripada aktiviti jual beli berlaku)
Ciri-ciri Islamisasi Bisnes Bagi Pihak Pembeli Muslim

Islamisasi bisnes juga bermaksud pihak pembeli juga berfungsi memastikan keseluruhan perjalanan perniagaan mereka bermula daripada beberapa ciri dibawah:
1.    Sumber wang yang dikeluarkan untuk membeli adalah daripada sumber yang halal
2.    Mengamalkan sistem jualbeli yang jelas halalMARI BERSAMA MENYOKONG USAHAWAN MUSLIM & ISLAMISASI BISNES

InsyaAllah akan bersambung tajuk 
1. Cabaran islamisasi bisnes 
2. Peranan pihak usahawan muslim
3. Penerimaan orang bukan muslim terhadap islamisasi bisnes.. 

(",)
4.

Saturday, September 17, 2011

Sajak Tetamu Senja ~ A. Samad Said lirik


Kita ini tetamu senja
Kita datang ini hanya sebagai tetamu senja
Bila cukup detik 
Kembalilah kita kepadanya
Kita datang ini kosong

Tangan kosong dada
Bila pulang nanti bawa dosa bawa pahala

Pada tetamu yang datang dan kenal jalan pulang
Bawalah bakti mesra 

kepada Tuhan kepada Insan
Pada tetamu yang datang
Dan lupa jalan pulang
Usahlah derhaka pula
Kepada Tuhan kepada insan

Bila kita lihat manusia lupa tempat
Atau segera sesat puja darjat
Puja pangkat
Segera kita insaf kita ini punya kiblat
Segera kita ingat kita ini punya tekad

Bila kita lihat manusia terbiar larat
Hingga mesti merempat ke laut biru
Ke kuning darat
Harus kita lekas sedar penuh pada tugas
Harus kita tegas sembah
Seluruh rasa belas

Kita datang ini satu roh satu jasad
Bila pulang sekali 

Bawalah bakti padat berkat

4.

TQ Allah atas anugerah-Mu...

Assalamualaikum WTH.. 

Kelmarin ayahanda & bonda saya datang ke Rawang bersama dengan adik. Kedatangan mereka kali ini untuk menghantar adik saya yang baru mendapat tawaran untuk melanjutkan pelajarannya ke Universiti Malaya di dalam bidang Pengurusan perniagaan. Alhamdulillah.

Alhamdulillah saya bersyukur kerana dilahirkan didalam keluarga yang sangat mementingkan pendidikan agama dan pendidikan duniawi secara seimbang. Kami adik-beradik beruntung dikurniakan ibu bapa yang sangat memahami kehendak dan keperluan kami. Walaupun pernah bermula dengan kehidupan yang agak sukar di FELDA, kami semua dengAN izin Allah SWT berjaya mengharungi cobaan dan dugaan hidup dengan tabah. Kini hasilnya kesemua adik beradik saya memiliki bekalan yang secukupnya untuk mengharungi kehidupan dunia yang fana ini.

Saya juga sangat pasti ayahanda & bonda saya sangat berpuashati dan bersyukur dengan memiliki kami sebagai anaknya. Alhamdulillah, kakak sulung saya memulakan tradisi kejayaan kami dengan segenggam diploma kejururawatan, abang saya degree perancang bandar & wilayah, saya-degree-UUM & sijil UIA, adik no 4-diploma perguruan (sedang melanjutkan pelajaran di peringkat  ijazah lanjutan), adik no-6 baru seminggu mendaftarkan diri di peringkat master di Universiti Tun Hussien Onn, adik no-7- isnin ini baru akan mendaftarkan diri di Universiti Malaya dan adik saya yang bongsu sedang mengikuti pengajian di Shah Alam. 

Sesungguhnya saya amat kagum dengan pencapaian ayahanda & bonda saya, dalam kesibukkan mereka mengerjakan kebun FELDA, kesibukkan mereka mengusahakan kedai runcit dan kantin sekolah, kesibukkan didalam aktiviti sosial kerana ayahanda & bonda saya sangat aktif didalam aktiviti persatuan, JKKK FELDA, UMNO, PIBG dll, kami adik-beradik tidak pernah diabaikan. Tapi sesuatu yang paling saya cemburu ialah ayahanda & bonda saya sudah 
4 & 5 kali pergi menunaikan haji & beberapa kali terpilih sebagai calon tokoh peneroka & peneroka terbaik FELDA. Alhamdulillah kami anak-anak ayahanda & bonda berazam untuk mengekalkan tradisi kejayaan keluarga kita.

(dari kiri adik no-4, adik no-6, Akak Sulong,no-3 saya, abang no-2 
depan adik-no-7, Hajah Rogayah, Haji Rahmat, adik no-8 )

Al-fatihah buat adik kesayangan kami no-5 
Arwah Abdul Naim b Haji Rahmat..

moga tenang dialam sana, insyaAllah kita akan bersatu kembali dialam yang kekal abadi disana.. jangan lupa doakan kami didunia ini, InsyaAllah, UDA dan adik-beradik yang lain takkan lupa mengirimkan fatihah buat kamu di sana.. 
(,")
4.

Thursday, September 15, 2011

Cinta Suci Zahrana karya Habbiburrahman El-Shirazy

Assalamualaikum WTH..
Judul : Cinta Suci Zahrana
Penulis : Habbiburrahman El-Shirazy
Penerbit : Ihwal Publishing House
Tahun : 2011
Halaman : 284 muka

Buat masa ini, novel Cinta Suci Zahrana masih belum memiliki pengedar rasmi di Malaysia. Namun begitu karya Ustaz HabiburRahman el Shirazy ini masih boleh mendapatkan karya agung ini dikedai-kedai buku indie (bukan kedai buku besar) tertentu dengan harga didalam lingkungan harga RM50 sahaja. Buat masa dua bulan ini saya hanya menjual novel ini di PNN sahaja kerana faktor stok yang sangat terhad. 

InsyaAllah saya akan cuba mendapatkan ulasan novel ini dalam masa terdekat. 


Anda juga boleh mengunjungi link dibawah untuk melihat sinopsis>


http://media.kompasiana.com/buku/2011/06/15/zahrana-dilema-cinta-gadis-terpelajar/

http://wardahmunirah.blogspot.com/2011/08/dilema-perawan-tua-dalam-cinta-suci.html
4.

Wednesday, September 14, 2011

Sebarkan Cinta-Mu karya Fatimah Syarha & Mohd Noordin

Assalamualaikum wth..Harga: RM 38 / RM 41
ISBN-13: 978-967-408-012-9 
Tarikh Terbit: 29 Sep 2011
Jumlah Muka Surat : 880
Kategori:
Penerbit: PTS Litera Sdn Bhd
Genre novel tauhid


Senyum manusia itu, hanya Tuhan yang tahu ertinya. Senyum itu memang menzahirkan ceria, namun untuk kebanyakan waktu, senyum itu adalah bagi menyembunyikan rahsia hati.
Inilah novel yang cuba mengurai makna senyuman seorang manusia yang bergelar anak, ibu, bapa, isteri, dan yang bergelar suami. Indahnya, ia dihuraikan dengan Islam, dan hasilnya semuanya kembali kepada Tuhan.
Kisahnya bermula dengan Ibu Dhiya', seorang isteri taat yang tinggi ilmu agamanya, terpaksa menjadi tukang sapu di sebuah kolej swasta. Di situlah Ibu Dhiya', didatangi pelbagai persoalan hati daripada setiap golongan di kolej itu.
Ibu Dhiya' berusaha membantu walaupun dirinya juga ada rahsia, yang menanggung derita masa lalu. Ibu Dhiya' dengan ilmu agamanya, dengan penuh hikmah mendekati hati warga kolej itu bagi memberikan makna yang lebih bererti dalam senyuman mereka, dengan cara yang suci, dengan cara Islam, dan akhirnya jadilah ia, senyuman yang menyebarkan cinta.
4.

Tuesday, September 13, 2011

Pintu Taubat

Lagu Zivilia Pintu Taubat berserta lirik


Tersadar ku dari khilafku
Bersujud memohon ampunan
Atas segala dosa-dosaku
Yang telah gelapkan hatiku

Kebesaran-MU Ya Allah 
Kasih sayang dan rahmatMu
Dalam sadarku terlupa mengucap syukur


Dalam sujud ku berdoa
Dalam tangisku menyesal
Astaghfirulloh
Bukalah pintu taubat-Mu

Ntah kapan ajal menjemputku
Mungkin esok hanya kau yang tahu
Mungkin usiaku tak cukup lagi
Untuk hapuskan segala dosaku

Kebesaran-MU Ya Allah 
Kasih sayang dan rahmat-Mu
Dalam sadarku terlupa mengucap syukur


Dalam sujud ku berdoa
Dalam tangisku menyesal
Astaghfirulloh
Bukalah pintu taubat-Mu

Aku hina dan tak pantas memohon ampunan
Tapi hanya engkau tempat ku untuk meminta
ooo..oooooo........Kebesaran-MU Ya Allah 
Kasih sayang dan rahmatMu
Dalam sadarku terlupa mengucap syukur
Dalam sujud ku berdoa
Dalam tangisku menyesal
Astaghfirulloh
Ampunkan semua doasaku..
4.

Monday, September 12, 2011

"Orang kaya masuk syurga dulu" oleh Dato' Dasuki Hj Ahmad


Assalamualaikum WTH..Kitab DURATUN NASIHIN adalah sebuah kitab tua yang menjadi bacaan utama ulama-ulama dan tok guru pondok zaman dahulu untuk ditadah oleh murid-murid mereka. Kitab yang berkonsepkan kepada tasawuf ini adalah merupakan kumpulan hadis yang bertemakan perkara-perkara fadhail. Terkandung di dalamnya hadis-hadis yang mencerminkan kelebihan dan keistimewaan berakhlak mulia dan kesucian diri.

Dikatakan bahawa kebanyakan hadis yang terkandung di dalam kitab tersebut adalah daif dan lemah. Namun demikian, sesiapa yang membaca dan dapat memahaminya, akan terbentuklah dalam dirinya keperibadian yang mulia dan akhlak terpuji, kerana kandungannya mengarah kepada mensucikan diri, memahamkan dengan mudah gagasan kejadian alam ini dan dapat meyakini konsep ketuhanan secara lebih berkesan.

Itulah sebabnya ulama dan tok guru pondok dahulu amat dihormati dan dimuliakan oleh masyarakat. Mereka mempunyai nilai kehebatan dan karamah. Anugerah ini didatangkan Allah kepada mereka kerana akhlak dan sifat-sifat sufi mereka.

Mungkin ulama dahulu tidak hebat berpidato, kelihatan selekeh dan ‘serebeh‘, tidak kemas dan tidak bergaya, tidak berpangkat dan tidak bergelar, tetapi namanya menjadi sebutan baik. Dia tidak menjelajah mencari pengaruh dan populariti, tetapi orang ramai dari setiap pelosok datang menemui mereka untuk menimba ilmu dan mendapat keberkatan daripada mereka.

Dia juga tidak mementing dan mengutamakan dirinya, tetapi orang ramai yang memberi kedudukan dan mendahulukannya dalam serba perkara sebagai penghormatan dan penghargaan kepada ulama. Dan ulama tidak pernah menagih atau menuntut penghormatan ini.

Ada sebuah hadis yang menarik perhatian saya yang terdapat dalam kitab tersebut di bawah bab ilmu. Hadis yang berkenaan saya skripkan seperti berikut:

Di akhirat nanti, berlaku dialog di pintu syurga antara Malaikat Jibrail dengan Malaikat Ridhwan yang menjaga syurga. Malaikat Ridhwan terpaksa meminta nasihat daripada Jibrail dalam menyelesaikan masalah empat orang manusia yang beruntung masuk syurga tanpa dihisab. Masing-masing memohon masuk syurga mendahului sahabat-sahabatnya yang lain.

Manusia yang berkenaan ialah pejuang yang syahid, orang kaya yang dermawan, pekerja haji yang mabrur, dan seorang alim yang soleh.

Malaikat Ridhwan meminta pertolongan Jibrail bagi menyelesaikan masalah mereka. Jibrail terus menemui mereka dan memanggil seorang demi seorang untuk menyelesaikan perebutan itu.

Pejuang yang syahid itu dengan sikap kepahlawanan dan kesatria maju ke depan. Terus saja dia disoal siasat oleh Jibrail.

JIBRAIL: Kamu pejuang yang mati syahid?
PEJUANG: Benar! Saya syahid kerana membela agama dalam suatu peperangan.
JIBRAIL: Syabas, beruntung kamu!
PEJUANG: Alhamdulillah, syukur.
JIBRAIL: Tetapi bagaimana kamu berani sehingga sanggup mati cuma kerana membela agama?
PEJUANG: Mahu syahid. Jika menang, dapat menyebarkan Islam dan mati terus masuk syurga.
JIBRAIL: Bagaimana kamu tahu mati membela agama itu syahid dan syahid itu balasannya syurga…?
PEJUANG: Orang alim memberitahu aku.
JIBRAIL: Oh, orang alim beritahu.
PEJUANG: Begitulah. Saya amat yakin dengan apa yang dia beritahu.
JIBRAIL: Jika demikian, jagalah akhlak kamu. Kamu tidak patut melewati orang alim. Biarlah orang alim masuk syurga mendahului kamu.

Pejuang itu kelihatan malu. Menundukkan kepalanya kerana menyedari ketidaksopannya mendahulukan dirinya daripada orang alim, sedangkan orang alimlah yang menanamkan semangat juang ke dalam dirinya sehingga dia menjadi seorang pahlawan yang syahid.

Jibrail kemudiannya memanggil haji mabrur yang tidak cacat ibadah hajinya ketika mengerjakan ibadah itu.

JIBRAIL: Siapa kamu sehingga sanggup berebut-rebut masuk syurga dahulu daripada orang lain?
HAJI: Saya seorang haji mabrur. Saya dapat tahu bahawa Nabi berjanji bagi haji mabrur seperti saya ini balasnnya masuk syurga… Bukankah begitu?
JIBRAIL: Memang benar begitu. Tetapi daripada mana kamu dapat tahu?
HAJI: Guru saya, seorang alim yang salih.
JIBRAIL: Kalau begitu, jagalah kesopanan kamu. Biarlah guru kamu itu masuk dahulu.

Haji itu juga malu dan insaf, lalu mengundur diri di atas kesilapan yang tidak disedari. Disebabkan oleh sifat tamak, gelojoh dan pentingkan diri, maka dia lupa bahawa sebenarnya ada orang lain yang lebih utama daripadanya.

Kemudian Jibrail memanggil orang kaya yang dermawan.

JIBRAIL: Kamu juga berebut-rebut mahu masuk syurga mendahului orang lain.
ORANG KAYA: Memang begitulah kerana syurga itu milik saya.
JIBRAIL: Mengapa kamu mendakwa demikian?
ORANG KAYA: Saya orang kaya dan berharta. Harta itu saya perolehi secara halal. Saya bekerja keras dengan penuh amanah. Alhamdulillah, saya dapat kumpul banyak harta. Kemudian harta itu saya belanjakan di jalan Allah. Saya nafkahkan kepada anak isteri, ayah ibu, adik beradik, keluarga, waris jauh dan dekat dan orang yang memerlukannya. Saya bantu orang miskin, anak-anak yatim, orang tua yang tidak berwaris, bahkan kerajaan pun saya bantu melalui cukai dan zakat.
JIBRAIL: Dari mana kamu tahu ini semua bahawa orang kaya berharta yang pemurah itu diganjarkan Allah dengan syurga?
ORANG KAYA: Guru saya, orang alim.
JIBRAIL: Kalau begitu, orang alimlah yang berjasa kepada kamu sehingga kamu sendiri dididiknya sebagai dermawan.
ORANG KAYA: Memang benar. Terima kasih saya kepada orang alim.
JIBRAIL: Jadi, mengapa kamu biarkan orang alim itu di belakang. Biarlah guru kamu itu masuk dulu ke syurga.
ORANG KAYA: Saya setuju begitu. Biarlah guru saya itu masuk dahulu.
JIBRAIL: Itulah yang sepatut-patutnya.

Orang kaya itu pun mengundurkan diri. Jibrail kemudiannya memanggil orang alim dan mempersilakan dia ke syurga. Semua yang lain bersetuju mengizinkan orang alim itu mendahului mereka ke syurga. Tetapi kelihatan orang alim itu tidak bercadang demikian. Dia merendahkan diri dengan penuh tawaduk dan mengalah kepada sahabat-sahabatnya yang lain. Kemudian terus saja dia berucap:

“Maaf sahabat-sahabatku sekalian dan para malaikat yang bijaksana. Memang benarlah saya adalah guru mereka. Tetapi kita harus ingat, saya tidak mungkin dapat mengajar dan mencurahkan ilmu saya kepada mereka jika tidak ada pahlawan yang berjuang dan sedia mati syahid kerana membela keamanan negara. Jasa pahlawan adalah besar kepada kita semua.

“Saya juga tidak akan beroleh pahala yang terus menerus jika murid saya yang haji mabrur itu tidak mengamalkan ilmu yang saya ajar itu secara benar.

“Dan saya orang alim, dia pahlawan dan dia haji mabrur tidak dapat menjalankan tugas masing-masing jika tidak ada orang kaya yang dermawan yang bersedia membiayai tentera berangkat ke medan perang, yang menyebabkan negara menjadi aman sehingga memberi kelapangan bagi perjalanan haji, dapat membangun madrasah dan masjid, membina tempat-tempat kebajikan, rumah-rumah orang tua, anak yatim dan lain-lain pembangunan. Semuanya itu tidak mungkin terwujud jika di kalangan masyarakat manusia tidak ada orang kaya dermawan, atau tidak ada orang kaya yang sedar bahawa, harta yang dimilikinya itu adalah amanah Allah.

“Oleh yang demikian, biarlah orang kaya lebih dahulu masuk syurga, kemudian pejuang, disusuli pula haji mabrur. Izinkan saya masuk syurga yang paling penghabisan, kerana peranan saya tidak sehebat mereka.”

Akhirnya, Jibrail pun membuat keputusan sebagaimana yang dicadangkan oleh orang alim yang berkenaan.

Cerita-cerita sebeginilah yang selalu dibaca oleh ulama-ulama pondok dahulu kepada murid-muridnya dengan penuh penghayatan dan kasih sayang.
Dipetik dari majalah "DAKWAH" terbitan Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia isu september & oktober 2011
4.

Friday, September 9, 2011

Tuhan Beri Aku Cinta (with lyric)


,

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina  


 Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta
4.

Thursday, September 8, 2011

Bisness jatuh kerana kurangnya penghayatan agama & tersalah memilih pasangan

Assalamualaikum wth..

Pada hari raya ke-4 yang lalu saya berkesempatan untuk menziarahi seorang sahabat usahawan di kampung saya. Ketika tiba di rumah sahabat saya itu, saya dapati sedang terjadi perang dunia ke-3 berlaku di bahagian dapur rumah ayah sahabat usahawan saya itu. Menurut tiga orang sahabat lain yang sedang beraya dirumah itu, pergaduhan sahabat usahawan saya dan teman wanitanya itu terjadi hampir sepuluh minit yang lalu.


Dua tahun yang lalu, sahabat saya ini membuka perniagaan restoran makanan siam yang agak popular di kawasan Pasir Gudang. Dalam tempoh setahun mengusahakan perniagaanya, Alhamdulillah beliau dikurniakan rezeki yang hebat! Pendapatan harian sahabat saya ini mencecah secara puratanya RM300-RM450 sehari (bukan pendapatan harian restoran, jika dikira pendapatan harian restoranya, nilai ini akan bertambah lebih besar). 


Namun, ada satu kesalan saya terhadap sifat sahabat ushawan saya ini, beliau bukan seorang muslim yang baik dan terdesak untuk mempunyai isteri. Dalam tempoh setahun yang lalu, beliau  telah berkenalan dengan seorang janda anak dua (diceraikan oleh bekas suami dengan talak 3) yang tidak lah memiliki akhlak islam dan melayu yang baik. 


Namun bukan kisah sahabat saya ini yang mahu saya kupaskan.

Wanita, merupakan madu dan racun bagi setiap lelaki terutamanya yang bergelar usahawan. Tersilap memilih calon pasangan hidup   menyebabkan pihak laki-laki bakal berdepan dengan dugaan yang hebat. Namun kita tidak boleh menyalahkan pihak perempuan 100% memandangkan pihak laki-laki sendiri ketika sedang memilih calon isteri haruslah bertepatan dengan kehendak islam.

“Dikahwini wanita itu (untuk dijadikan isteri) kerana empat perkara iaitu harta kekayaannya, keturunannya, kecantikannya dan agamanya.  Maka utamakanlah (dalam pemilihanmu itu) wanita yang kuat  beragama, nescaya sejahtera hidupmu” 

(Riwayat Bukhari dan Muslim). 

Kini, perniagaan sahabat usahawan saya itu dilanda musibah dan mula merosot sejak hampir 5 bulan lalu. Beliau sudah kehilangan fokus terhadap perniagaanya. Aliran wang keluar masuk restoran miliknya diserahkan kepada pekerja yang tidak amanah. Malah kehidupanya kini berubah akibat terlalu mengikut gaya hidup teman wanitanya itu yang gemarkan hiburan dunia. Hampir separuh daripada wang gajinya dihabiskan kepada wanita itu termasuk membayar wang bulanan kereta, membuat sistem audio, cuti-cuti keliling semenanjung, membeli keperluan seperti pakaian dan alat kemas.


Hasil daripada pergaduhan malam itu, kaki sahabat saya itu telah dilanda kecederaan dan menyebabkan saya dan Herwan Basiron mengejarkan sahabat ini ke hospital kerana dia mengalami pendarahan tanpa henti dan luka yang besar.


Setelah selesai urusan menjahit kakinya di hospital itu, saya dan herwan basiron ini mengambil kesempatan untuk menasihatkan sahabat kami itu, kami berbincang dari hati ke hati. Kami menasihati beliau agar kembali kepada jalan islam dan berpisah dengan teman wanitanya itu sekiranya beliau tidak mampu mendidiknya. Sayang jika kemajuan perniagaanya tidak diiringi dengan kemajuan iman.
(kakinya terpaksa dibalut dua lapis beg plastik agar darah tidak terkena karpet kereta)


Doakan calon isteri saya merupakan insan yang akan mendukong cita-cita saya dan bersama-sama membina perniagaan & keluarga yang Allah redhai dan berkati..


 doakan kami dapat bersama hingga akhir hayat ea.. :)4.

Mencampak duit?

Assalamualaikum WTH..

Alhamdulillah, syukur kepada Allah SWT kerana masih diberi peluang untuk hidup hari ini dan diberi kesempatan untuk berkongsi sedikit ilmu dengan khalayak.

Isu yang saya keluarkan hari ini bukanlah satu isu kronik yang melanda manusia bertamadun tetapi merupakan satu isu moral yang tidak kurang pentingnya.

Pernahkah anda melihat situasi dimana pelanggan mencampak duit kepada juruwang? Saya pasti secara puratanya kalian pasti pernah melihat situasi sedemikian. 

Kelmarin kedai saya didatangi oleh seorang pelanggan yang berumur dalam lingkungan awal 40-an beliau datang membeli beberapa buku agama. Ketika beliau sedang menunggu giliran untuk membayar dikaunter saya sempat melemparkan satu senyuman manis kepadanya namun beliau hanya memandang saya tanpa apa-apa perasaan.. huhuhu...


Ketika beliau tiba dikaunter pembayaran, beliau tanpa diduga telah mencampakkan duit ditangannya diatas kaunter pembayaran. Walaupun duit kertas tidak memberikan kesan kronik jika dicampak dari jarak sejengkal. Namun kelakuan lelaki itu tadi telah menarik perhatian beberapa pelanggan saya yang masih beratur dibelakang lelaki itu. Setelah selesai memulangkan wang baki kepada pelanggan itu, beliau terus keluar daripada kedai saya tanpa menoleh kiri dan kanan.


Hm.. sebenarnya saya agak keberatan untuk mengulas panjang tentang isu ini. Namun dari segi moral perbuatan mencampakkan wang kepada sesiapa sahaja termasuk kepada juruwang merupakan satu perbuatan yang kurang elok dilakukan walaupun anda bertaraf jutawan!

Apa pandangan anda tentang isu ini?

KITA TAKKAN KELIHATAN LEBIH KACAK @ LEBIH BERGAYA JIKA TERGAMAK MENCAMPAKAN DUIT!!
4.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...